Zakaj potrebujemo vodnike?

Vodniki so med drugim zato, da izvedejo izlet. Enostvano se sliši, a za vodnike v sodobnem času to sploh ni enostavno. Vodnik mora ves čas skrbeti za izobraževanje, saj je samo to pogoj za veljavno vodniško licenco. Na izletu vodniki odgovarjajo za varnost pohodnikov. Vsled tega morajo vodniki preveriti, če so vsi pohodniki opremljeni glede na zahtevnost poti. Vsi smo prijatelji, dokler se kaj ne zgodi. Zategadelj ni dober tisti vodnik, ki pri varnostni opremi zamiži na eno oko. Tudi pri nas se zaostruje varnostno vprašanje v gorah, zato je vodnik neposredno odgovoren za nesrečo, katera se zgodi zaradi neprimerne neopremljenosti izletnikov. Dragi planinci, počasi se boste morali navaditi, da vam vodniki ne bodo dopustili udeležbe, če na izhodišču ne boste imeli ustrezne samovarovalne opreme. Nabava te opreme danes ni več tako velik in (pre)drag podvig. Vsak šport zahteva določeno opremo in planinstvo ni izjema.

Vodniki morajo pripeljati izletnike od izhodišča do cilja. Zaradi tega se večkrat izvede ogledna tura, kjer si vodnik in pomočnik ogledata traso ture in ugotovita, v kakšnem stanju je pot in vsled česar ugotovita, kakšno samovarovalno opremo potrebujejo izletniki za varnoi pot. Določi se tudi rezervna varianta, če se izlet zaradi okoliščin ne more izvesti napredvideni trasi.

Vodniki niso samo strici in tete, ki vas pripeljejo od začetka do konca, temveč imajo tudi družabno vlogo. Kot mrtvak molčeč vodnik pač ni prijetna druščina. Planinskim izlet se od individualne izkušnje loči ravno po tem.

Od vodnika se pričakuje, da pozna gorski svet, kjer se izvede izlet. Zategadelj se ne sramujte spraševati o okoliških gorah, kajti dober vodnik vam lahko pove marsikaj dobrega. Izkoristite čas počitkov za nabiranje informacij in potešitev svoje radovednosti.

Poleg izletništva, ki je nekako najbolj "na udaru", vodniki skrbijo še za različna izobraževanja. To so različne planinske šole, planinske prireditve in podobno. Iskreno vam priporočamo, da se udeležite naših izobraževalnih akcij, saj najbrž ni ugodnejšega načina za pridobitev potrebnih znanj. Ni dovolj v trgovini nakupiti ah in oh opreme, če je ne zante uporabiti.

Sedaj veste...


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Prijava za člane

Socialna omrežja

Iskanje