Prikazano: 1 - 20 od 586 zapisov
VO

Stol in Vajnež

Slike iz pohoda
nedelja, 20. september 2020
AO

Raziskovanje Karnijskih Alp (5. - 6.9.2020)

Na četrtkovem sestanku, je padel predlog za plezalni vikend na neobljudeni gori Creta Grauzaria.

V petek zvečer smo se zbrali (Matej, Andrej, Gašper, Klemen, Robi, Žiga, Janja in Teja) na koči Rifugio Grauzaria, ki leži na 1250m nmv. Koča je lepo izhodišče za omenjeno steno, saj ponudi z le 15 minutnim dostopom.

Izbrali smo dve smeri, ki se v drugi polovici srečata za tri raztežaje. Nasmejani obrazi ob srečanju v steni so kar žareli, nato pa smo jo vsak po svoji smeri mahnili proti vrhu. Na vrhu je sledil pozdrav soncu, nato pa previden sestop proti koči.

Soboto smo zaključili ob dobri večerji, nekateri pivu, drugi čaju in klepetu z zabavnim gospodarjem koče. Spominjali smo se izgubljenega čevlja in si pripovedovali odlične zgodbe.

V nedeljo smo izbrali krajše smeri, saj napoved ni bila najboljša.

Vikend je minil, kot bi trenil. Plezalnih ciljev imamo še veliko, zato upamo na še več sončnih dni, pred koncem poletno/jesenske sezone.

Ekipa :)
Sobotni vzponi:
  • Bizzarro - Simonetti VI-/V 500m (Gašper Kresnik in Klemen Plesec)
  • Gilberti Soravito IV 500m (Andrej Palir-Matej Arl, Teja Dobrina-Janja Mlakar, Robi Palir-Žiga Lukanc)
Nedeljsko poplezavanje:
  • Cjanos 6a+ 150m (Gašper Kresnik-Teja Dobrina)
  • Spigolo Sha 5c 100m (Matej Arl-Janja Mlakar, Andrej Palir-Klemen Plesec)
četrtek, 10. september 2020

Partizanski vrh / Sveta planina

Slike iz pohoda po obronkih Celja
nedelja, 6. september 2020
VO

Rodica - Črna prst

PD Grmada je zopet premaknila meje lepega in zabavnega na svojih izletih. Toliko lepote, veselja in smeha pa že dolgo ne.
Včeraj smo se po programu odpravili na pot preko planine Suha, na Rodico, nadaljevali na Črno prst in zaključili na Orožnovi koči. Sliši se enostavno, se pa v tem podatku skriva preko 17 km hoje, 10 ur, v glavnem po grebenu od Rodice do Črne prsti.
Lepo, lepo....
BT
Fotografije: Dada Lamut + BT
sobota, 8. avgust 2020

Veliki vrh

Danes v "lepem deževnem vremenu" (lahko tudi brez narekovaja) s planine Ravne na Veliki vrh (Veža) in Veliko Zelenico. Grmadnikom vreme seveda ni bilo kos, zato so markacisti spotoma opravili tudi kontrolo markacij in smernih tabel, ki jih, kot je znano, na tem območju obnavlja in vzdržuje naše društvo.
Ne pozabimo: Veliki vrh je prvi dvatisočak, za katerega markacije in table skrbi PD Grmada.
Pa še novica: Na Velikem vrhu je v skrinjici nov žig. Prekrasen odtis nam da v Dnevnik s Slovenske planinske poti.....
BT
sobota, 8. avgust 2020

Velika planina 5. 7. 2020

Skupina, ki je hodila mimo kapele Marije Snežne, gostišča Zeleni rob, na Gradišče, po grebenu do Domžalskega doma in nazaj do izhodišča za Ušivcem.

Foto: Bojan Leskovšek
ponedeljek, 6. julij 2020
VO

Krasji Vrh 20. 6. 2020

Fotografije: Metka Feldin, Robi Koritnik, Edi Anderluh in Jure Rovere

nedelja, 21. junij 2020
AO

Alphubel 18.6-20.6.2020

V četrtek so se Tomo, Dejan, Klemen, Bojan, Anej in Katja odpravili proti Švici, saj so imeli že petek prost in načrtovan vzpon na Alphubel. Ostalih sedem Arl&co. pa smo se na pot podali v petek ob 1 zjutraj. Po 9 urah vožnje smo prišli do parkirišča 2300m, ki je bilo tudi naše izhodišče do koče Taschhutte 2701m. Sledilo je druženje in priprava na naslednji dan, medtem, ko so se Tomo&co. borili proti Alphublu. Nestrpno smo jih čakali v koči, saj nas je zanimalo kakšno je stanje. Okrog 19 ure zvečer pa veselje ob prihodu na kočo. Pot so imeli zelo naporno, saj jim je turo oteževalo vreme in novo zapadli sneg. Katji in Tomu je kljub vsemu uspelo osvojiti vrh Alphubla. Zavedali smo se, da sta nam naredila levji delež, saj sta nam celotno pot zgazila. Še enkrat hvala : ) Po druženju pa smo se tisti, ki nas je vse to še čakalo odpravili spat. Budilka je zvonila ob 3:45 in po zeloo bogatem zajtrku (ki seveda to ni bil), smo se ob 4:50 odpravili proti vrhu. Po 1500m in cca. 6 urah nas je vseh 7 osvojilo vrh. Veselje je bilo nepopisno, razgledi pa nepozabni. Nam je bilo vreme malo bolj naklonjeno, brezvetrje in sonce, ob povratku pa nas je spremljala tudi megla. Povratek do koče nam je vzel še cca. 3 ure. Naslednji dan pa eni domov, drugi v Zermatt. Skratka vikend smo izkoristili kar se da maksimalno. Zaključek: super vikend v dobri družbi. P.s. Švicarji edino ne vedo, kaj pomeni orng jest : )
četrtek, 18. junij 2020
PD

Grmadniki na kupu 7. junija 2020

Velik kup Grmadnikov, mladih, manj mladih je okupiralo Pečovniško kočo z okolico z vsemi prizorišči družabnih iger, ki so klasika na ta dan že nekaj let.
Lepo vreme, na novo urejena okolica koče, dobra družba, hrana, pijača in seveda postrežba, skratka vse, kar k takemu dnevu sodi, je bilo na vrhuncu.

Tekst: Bojan Trkaj
Foto: Bojan Trkaj, Bojan Leskovšek in Robi Koritnik
ponedeljek, 8. junij 2020

Zadnje priprave na srečanje Grmadniki na kupu

Za piko na i je poskrbel odsek za varstvo gorske narave

V četrtek 28. 5. 2020 so naše članice in člani izvedli še zadnja dela pred srečanjem Grmadniki na kupu. Opravili so košnjo, pograbili listje in travo, očistili cvetlično-zeliščni park Lilija plevela in druga dela.
nedelja, 31. maj 2020
PK

Obnovitvena dela pri Pečovniški koči

Uigrana ekipa nadaljuje z delom

Naše članice in člani so v soboto 23. 5. 2020 v celodnevni delovni akciji pri Pečovniški koči popravili dotrajane mize, postavili novo ograjo pred paviljonom, impregnirali tla in stene paviljona ter urejali poti od Pečovniške koče proti Srebotniku.
četrtek, 28. maj 2020
MO

Začetek obnovitvenih del na Žerdonerjevi poti

PD Grmada je novi skrbnik poti

Foto: Davorka Lamut in Robi Koritnik
ponedeljek, 25. maj 2020
PD

REDNA LETNA SKUPŠČINA

Fotografije

REDNA LETNA SKUPŠČINA PD GRMADA CELJE

/ delegati - zbor članov /

Dom na Svetini

06. marec 2020

foto: Željko in Davorka Lamut
petek, 6. marec 2020

VELIKI SLOMNIK 609 m / namesto DOBROVLJE /

Pohod po OBRONKIH CELJA

namesto DOBROVLJE / zaradi slabe vremenske napovedi / vzpon

na VELIKI SLOMNIK 609 m.

01. marec 2020

foto: Bojan Trkaj
nedelja, 1. marec 2020
AO

Dolomiti/Karnijci (13.2.2020 - 16.2.2020)

Po drami, v kateri do zadnjega dne ni bilo jasno ali se bo šlo ali ne na tabor Dolomiti/Rein in taufers v organizaciji AO Matica Celje na čelu s Sašotom, dobim sporočilo zjutraj na dan odhoda, da je sedaj še zadnji akter od 5-ih ravnokar sporočil, da ostaja doma, ker je zbolel.

Ostala sva samo Sašo in jaz. Še isto uro sem spremenila cilj in ga prilagodila samo za naju. Že prej sem imela nagledan koluar v Elferju/Sexten Dolomitih, katerega sta v sredini januarja preplezala dva gorska vodnika in se mi je zdela ravno primerno dolga, težka, skratka dostopna. Tako sem vse cilje prilagodila bližini te smeri in plezanju slapov v njeni okolici. Odločila sem se za bazni tabor v Sappadi. Malo problemov sva imela s prenočiščem a se je na koncu vse srečno končalo.

1. dan: Un bel regalo, WI4+, 240m. Slap v bližini Sappade s cca 1,5 h hoje do sektorja Enghe. Izbrala sva slap Un bel regalo, dolžine 240m. Ker spodnji del ni obetal varnega vstopa zaradi steklenih sveč, ki so visela nad vstopom nepovezane s tlemi, sva se sprehodila še višje do steklene palače. Po premisleku sva se vendarle odločila za napad slednjega, ki se nama je zdel zaradi dolžine in zgornjih raztežajev še najlepši v celem sektorju. Spodnji del sem pazljivo prevozila po notranji strani med visečimi svečami, dokler ni bilo potrebno le prestopiti na eno od njih. Vse se je končalo brez pretiranega loma na Sašota, nadaljevanje je bila ena sama uživancija. Sektor je ravno toliko oddaljen, da v njem ni bilo ne duha ne sluha, niti v slapu nisva našla sledi predhodnikov.

2. dan: Zsigmondycouloir, 45°/M5/WI4+, 600m. Po slabi uri vožnje sva ob 6.00 parkirala na parkirišču v Fischleintalu, plačilo 8 evrov in še po temi štartala proti Elferju. Do vstopa pod steno sva rabila cele 3h hoje in gaženja. Verjetno bi nama bilo na smučeh veliko lažje, kar so prakticirali tudi trije pred nama. Dejstvo, da v smeri nisva bila sama je terjalo svoj davek, stalno letenje ledu in pršnih plazov čez koluar do samega vrha. Smer postreže res z izjemnimi raztežaji, od celoraztežajnih lednih delov, do  popolnoma suhega mixa, mešanih razmer, ozkih pokončnih kaminov in nekaj vmesnih 40 stopinjskih grap. Na vrh sva stopila po 6h plezanja v času sončnega zahoda. Ker so štanti opremljeni z enim svedrom, je bil abzajl najmanjši problem. Po 2,5 urah sva že pospravljala opremo v nahrbtnik in v mirnem in toplem večeru drvela proti avtu v dolino. Nisva imela veliko časa za proslavljanje, saj naju je naslednji dan čakala še ena ne ravno smerca za razplezati po moji želji :) in vožnja proti domu.

3. (zadnji) dan: Anonima Trentini, WI5, M5, 150m. Prelepa mix smer s 3 min dostopa. M5 je bil po dobri mix izkušnji iz prejšnjega dne in dejstvom, da si imel pod sabo celo en sveder veliko lažja kot se je zdelo na prvi pogled. Tudi ta mix sem splezala v vodstvu, za kar mi je bilo kasneje žal, saj bi ga Sašo pohrustal za dobro jutro.

Želje za naslednje leto že tlijo v meni: Ledni tabor v okolici Colfosca, če bodo razmere dopuščale, drugače pa spontano, glede na zmožnosti.

Katja Jurjovec, 28.2.2020

petek, 28. februar 2020
AO

Prestreljenik 8.2. - 9.2.2020

Polni pozitivnih občutkov, se spominjamo plezalnega vikenda v Julijskih Alpah.

V četrtek na sestanku, smo sestavili še zadnjega člana ekipe. Ker je bilo navdušenje, nad prihajajočim vikendom, v obilni meri, nas je prevzel občutek popolnosti.

V soboto zjutraj ob 5.00h smo se zbrali Gašper, Teja, Janja in Klemen. Na pot smo se podali proti Julijcem skozi Predel. Janjina božanska vožnja, varna in ne prehitra nas je pripeljala v Bovec. Obtičali smo v dolgi vrsti na vstopni postaji kaninske žičnice. Gugajoča vožnja do zgornje postaje, nam je ponudila čudovite razglede. Prestreljeniško okno smo dosegli ob 11.00h, nato skozenj in pod smeri.

Teja in Janja izbereta smer Cesare, Mizzau, Soravito III/3 300m. Gašper in Klemen, pa vstopita malo nižje v smer Zajeda zelenih polic IV/5M 380m. Obe navezi, sestopita po smeri Mimo okna II 300m.

Smer Cesare, Mizzau, Soravito III/3 300m, je zelo lepa, ki drži težavnost v 2-3 raztežajih. Drugi raztežaj je ključni, kjer se postavi pokonci in naju preseneti mehek sneg v detajlu. V tem delu, sva bile kar previdne. Preostanek smeri, sva navezani z vmesnimi varovanji in enim sidriščem popikali do vrha. Ob pogledu na uro sva ugotovili, da imava precej časa, zato sva brez hitenja sestopile do okna, pobrali preostalo opremo in se odpravile do Bivaka na Kaninu, ki leži tik ob Domu Petra Skalarja.

Klemen o smeri Zajeda zelenih polic IV/5M 380m: >> Preplezala sva prva dva (najtežja) raztežaja smeri, nato po štajersko nadaljevala dobrih 100m do zadnjih par raztežajev ki ponujajo tudi nekaj mešanega plezanja. Smer je raznolika in v dobrih razmerah poleg malo vloženega truda, ponuja tudi plezalno uživanje.<<

Gašper in Klemen sestopata po temi ob pomoči polne lune in Bivak dosežeta okoli 19.00h. Navdušenje nad smermi, izmenjava dogodkov in občutkov nas je povezala pozno v večer. Ob dobrih vibracijah smo spekli pokovko, spili topel čaj, nato pa se zakopali vsak v svojo spalko in pokrili z vsemi odejami, ki smo jih našli v bivaku.

Naslednje jutro nas prebudi Gašperjevo petje in ob neprecenljivem pogledu skozi okno bivaka, se počasi skobacamo iz udobja spalnih vreč. Skuhamo čaj in naredimo plan dneva. Odločimo se za smer Jerebov IV/4+, 380m.
Ob prebujanju zaspanih mišic, smo od bivaka do okna dostopali precej počasi… vsaj del ekipe :) Pod oknom odložimo odvečno prtljago. Gašper odhiti naprej in med čakanjem, zleze še Žleb pod škrbino II 100m. Dohiti nas na poti proti omenjeni smeri.

Nekako smo se ob 10.30h, le pojavili pod steno in dvignil se je nivo adrenalina ob pogledu v smer. Videti je bilo, da nas čaka zanimiva smer. Ostali smo v enakih navezah. Gašper je prvi zagrizel v smer in ni preveč komentiral ob naraščanju težavnosti. Dva raztežaja je združil v enega. Ob pogledu nanj, se nam je zdelo precej lažje, kot je bilo. Vzklik na vrhu detajla, vsakega posameznika, je bil precej zanimiv. Vložili smo kar nekaj truda in energije, nato pa smo s hitrim napredovanjem že stali na sončnem in vetrovnem vrhu Prestreljenika. Pred vetrom se zatečemo v bivak luknjo na vrhu, pospravimo opremo in z malo pospeška sestopimo po smeri Mimo okna II 300m.

Še pred gnečo, ki sva jo Teja in Janja opazovali pretekli dan, stojimo na zgornji postaji kaninske žičnice. Nasmejani, ponosni in navdušenja polni smo ob dolgi vožnji v dolino kramljali o preteklih in bodočih vzponih, o opremi, hrani, mrazu in gugajoči zaustavljajoči se žičnici.
Teja in ekipa :)
torek, 18. februar 2020
VO

SLOVENSKA OBALA Strunjan - Debeli rtič

Fotografije z izleta SLOVENSKA OBALA

 Strunjan - Izola - Koper - Ankaran - Debeli rtič

15. februar 2020

foto: Bojan in Anica Leskovšek

Več fotografij na fb strani PD Grmada Celje.
sobota, 15. februar 2020

GOLTE - SMREKOVEC

Spominski pohod DUŠANA KRAJCA

SMREKOVEC

02. februar 2020

foto: Bojan Trkaj in Marjan Čater. 

        Več fotografij na fb strani PD GRMADA.
nedelja, 2. februar 2020
AO

Ledenka

LEDENKA V/M7+,95°/30°-80°, 550 m
Štajerska Rinka, KSA

Dobre razmere na Okrešlju so tudi mene čisto prevzele, da sem zopet “težil”, kdo gre z mano v ledeno kraljico Kamniško Savinjskih Alp? Ker sem porabil predviden dopust ter po pregovarjanjih Gašperja, ki je imel dvom, da ni dosti “strong” za ta vzpon sva se končno dogovorila, da kljub slabši napovedi vremena poizkusiva za vikend. Izkazalo se je, da se nisva motila. Razmere v smeri so bile ves čas odlične, da nama je srce kar hrepenelo po še. Plazovi pršiča, veter, mraz in megla pa so poskrbeli za pravo zimsko vzdušje in po 7 urah in pol preplezava na vrh. Sledil je stisk rok požirek čaja ter “skok” v dolino s polno “skledo” hrane za dušo. Pri domu planincev sva se še okrepčala z ričetom ter pivom. Globok poklon avtorju smeri Frančku za to mojstrovino.

Več samega doživetja pa v sami galeriji ☺

Leon Ramšak
ponedeljek, 20. januar 2020
VO

22. VINCEKOV POHOD

Fotografije 22. VINCEKOV POHOD

                Hrvaško Medžimurje

               Sv. Martin na Muri - Mursko središče

               19. januar 2020

               več fotografij na fb strani PD Grmada Celje

               foto: Bojan in Anica Leskovšek
nedelja, 19. januar 2020
Prikazano: 1 - 20 od 586 zapisov

Prijava za člane

Iskanje

Največ ogledov galerije