Prikazano: 201 - 220 od 716 zapisov
VO

MARTINOV POHOD

MARTINOV POHOD

po deželi cvička

10. november 2018

foto: Bojan Trkaj
sobota, 10. november 2018

RUDNICA

Fotografije Pohod po obronkih Celja

RUDNICA

foto: Bojan Trkaj
nedelja, 4. november 2018
AO

Izpiti AŠ Grmada Celje 2018

Dvakrat se obrneš in je leto naokrog. 
Z vpisom novih tečajnikov v alpinistično šolo smo se tudi prejšnje generacije zavedele, da bo potrebno vse naučeno potrditi, ponoviti in preizkusiti. 
Zbrali smo se v torek 16.10.2018 v prostorih PD Grmada in odpisali pisne preizkuse in zbrali smo se še enkrat v nedeljo, 21.10.2018, na Pečovniški koči nad Celjem na praktičnem izpitnem delu.
Nedeljski dan je bil meglen, mrzel, vetroven in deževen. V gostoljubju Pečovniške koče smo razmišljali ali bi sploh šli v skalo ali bi pa bi manevre raje opravljali na suhem pod kozolcem tamkajšnje koče.
Veseli me, da smo na komando odšli globlje v gozd v skalo, saj je vse skupaj izpadlo bolj pristno. Nekje na pol poti opravljanja preizkusov nas je celo obiskalo sonce in vztrajalo z nami do konca.
Praktični del je vseboval: športno plezanje, formiranje naveze in plezanje, spust po poškodovani vrvi, samoreševanje ter reševanje padlega in obvladovanje vozlov ter sidrišč.

Minuli preizkusi za nikogar niso končno dokončni - opravljeni ali ne, situacije v gorskem svetu ali pa v življenju so nepredvidljive in variabilne. Premica učenja se nadaljuje, saj prihaja zima in z njo zimska, ledna in ledeniška tehnika. Če bo letošnja zima kaj podobna pretekli, pa bo potrebno nabrati tudi ogromno kondicije za gaženje v izvidnice. 

V imenu vseh udeležencev velika zahvala vsem glavnim akterjem AO Grmada Celje za vzpodbudo, podano znanje, napotke, marsikdaj pa tudi nesamoumevno potrpežljivost.
Maja
torek, 30. oktober 2018
VO

Virnikov Grintovec 1654 m

Foto: Breda Šter in Bojan Trkaj
sobota, 20. oktober 2018
AO

Kondicijska tura z novimi tečajniki

Lovska pot na Krofičko in prečenje grebena Travnik-Ute. Nato preko Movznika nazaj na izhodišče.
nedelja, 14. oktober 2018
VO

18. Kostanjev pohod in piknik

Fotografije:

18. Kostanjev pohod in piknik

sobota, 13. oktober 2018

foto: Bojan Leskovšek in Metka Irgolič / skupinska fotografija otrok pred Pečovniško kočo /.


Več fotografij na fb strani PD Grmada Celje.


sobota, 13. oktober 2018

GOLTE

POhod po OBRONKIH CELJA

           G O L T E 

     07. oktober 2018

foto: Jurij Rovere
nedelja, 7. oktober 2018
VO

STRUŠKA

STRUŠKA

sobota, 15. september 2018

foto: Breda Šter

/ fotografije del skupine izlet na Struško /.
sobota, 15. september 2018

LOGARSKA PEČ 1536 m

Pohod po obronkih Celja

LOGARSKA PEČ 1536 m

foto: Bojan Trkaj
ponedeljek, 10. september 2018

KOROŠICA, TOLSTI VRH ( 1986 m )

Foto: Jurij Rovere
nedelja, 5. avgust 2018
VO

KANIN

Foto: Jurij Rovere
nedelja, 5. avgust 2018
AO

Matterhorn 4478m

PREČENJE MATTERHORNA AD+ (Levji greben – Matterhorn – Hörnlijev greben)

Člani AO Grmada Celje: Leon Ramšak, Gašper Kresnik,  Luka Kračun in Tadej Kračun

Logistična podpora: Teja Dobrina in Maja Dobrotinšek

 

Ko te gora pokliče, ji odgovoriš.

 

Že v času zanimivih zimskih vzponov sem začel razmišljati o Matterhornu in iskati podobno misleče enakovredne naveze. Kljub interesu pa nihče ni zagotovo potrdil namere in tako je čas tekel dalje. Nizali smo bolj ali manj kvalitetne vzpone v smislu »vse je trening« in »v naravi je naš resnični dom«. Zavzeto sem na sestankih in aktivnostih ferajna AO Grmada »težil« dalje in glej ga zlomka javila sta se Gašper in Luka. Sedaj smo potrebovali samo še enega člana in med razmislekom povabili še Tadeja.

 

Sledili so grobi dogovori izvedbe in priprav. Prvotni plan je bil pristop na Matterhorn s švicarske strani po Hörnlijevem grebenu in po isti poti nazaj, vendar smo s finančnega vidika ter po slišanih nekaterih zanimivih informacijah o Hörnlihütte začeli razmišljati o drugi poti. Odločili smo se, da goro naskočimo z italijanske smeri po Levjem grebenu ter sestopimo nazaj v Italijo. Moja skrita želja pa je bila, da bi Matterhorn prečil. Nekaj dni pred vzponom se je javil Gašper iz Švice, kjer trenutno živi in si služi kruh s svojo izbranko. Kot da bi mi bral misli pribije : »Čuj, bi šel ti z mano dol po Hornliju v Švico in potem za nekaj dni na oddih k nama.« Takoj sem bil za stvar in dogovor med nama je bil sklenjen. Sledil je sestanek z Lukom in Tadejem, kjer sem jima omenil dogovorjeni plan z Gašperjem. Brez pomisleka sta privolila. Sledilo je tuhtanje, kako speljati logistiko, vendar smo hitro našli rešitev : »Maja bo peljala avto v Švico.«

 

Dogovorjeni smo. Od Maje dobim potrditev, da gre z nami ter avto iz Italije prepelje v Švico, in že so možnosti za uspeh veliko večje. Dan pred odhodom nabavim še vse potrebno za na pot in preživetje in tako 5.7.2018 ob 19. uri speljemo iz Celja proti Breuil-u. Gašperja smo pobrali na švicarski meji, kjer je veselje pred vzponom na višku.

 

6.7.2018

 

Na parkirišče v  Breuil prispemo po dobrih 8-ih urah vožnje, kjer še malo podremamo pred prihodom taxi-ja »ker smo bolj leni« . Ob 8.00 se naložimo v taxi, ki nas zapelje od Breuila do koče Abruzzi (2802 m) od tod pa sledi 5 urni vzpon do bivaka Carrel (3829 m). Po dobre pol ure hoje se svet postavi pokonci in že poplezavamo krajše kopne dele. Ko dosežemo snežno mejo sledi ključno mesto - prečka v desno,  ki jo obdelamo brez težav. V zgornjem delu nas pričakajo zamrznjene konopljine vrvi v spremstvu dežja in megle. V bivaku sledi aklimatizacija na več načinov.

 

7.7.2018 »Dan D«

 

Ob 3:00 vstanemo, zavremo vodo za poliv testenin v vrečkah, pojemo, napolnimo termovke s čajem ter stopimo iz bivaka pod zvezdno nebo. Začne se neusmiljeno vlečenje po zamrznjenih vrveh ter verigah. Brez težav  podelamo z izpostavljeno polico (Mauvais Pas) ter lediščem (Linceul). Napredujemo hitro in dosežemo pritrjene vrvi (Corde Tyndall) in že smo na grebenu, ki nas pripelje do Pic Tyndall (4241m). Nadaljujemo po položnem grebenu, prečimo izpostavljeno škrbino (Enjambee), snežne razmere so odlične in vzpon poteka brez zapletov. Dosežemo zgornji del (Scala Jordan). Podelamo še z zadnjimi vrvmi ter previsno lestvijo. Ob 9:30 priplezamo do italijanskega vrha (4476), kjer je postavljen tudi križ. Malo poslikamo ter nadaljujemo po grebenu še do švicarskega vrha Matterhorna (4478 m). Veselje je neizmerno. Sledi dolg sestop v dolino po Hörnlijevem grebenu. Po parih spustih po vrvi ugotovimo, da to ne pelje nikamor. Začnemo plezati navzdol. Dosežemo bivak Solvayhütte (4003 m) ter opazujemo Hornlihütte, ki ni nič kaj bližje. Previdno nadaljujemo s sestopom in ob 18:00 smo na koči Hornlihütte (3260 m). Čas za veselje. Nazdravimo s pregrešno dragimi pivi, se malo odpočijemo ter podamo na 4 urno pot proti Zermattu, kjer nas pričakata Teja in Maja s šotori za spanje v kampu. Sledi pohajkovanje po nočnem Zermattu in naslednji dan odhod Luka in Tadeja proti Sloveniji, jaz in Maja pa ostaneva na zasluženem oddihu v Švici.

 

Lepa in naporna tura, ki ji je novozapadli sneg povišal težavnost  in jo podoživljaš še nekaj časa.

 

 Leon Ramšak

 

sreda, 1. avgust 2018

LUČKA BABA 2326 m

Pohoda se je udeležilo 9 pohodnikov.

Zelo lepa, dolga tura. Tehnično nezahtevna, kljub temu je potrebna velika mera pazljivosti tako pri vzponu kot sestopu. Nevarnost zdrsa.

Več fotografij na fb strani PD Grmada Celje.

Prosim pošljite fotografije z Storžiča na moj e mail. Bojan

Foto: Bojan Leskovšek, / razen foto 7114, 7129 in foto v kolažu foto Robi Antloga /.
nedelja, 8. julij 2018
AO

Ledeniški tabor 2018 (15-17. julij)

Odšli smo na "še zadnje dejanje alpinistične šole".
Ötztalske Alpe so bile naš cilj in Martins Hütte naša baza za 3 dni.
Zagotovo ne bomo pozabili vrnitve zaradi pozabljenega štrika, vožnje brez vinjete, skorajšnjega carinskega pregleda, težav nekaterih z višino, sončenja na vrhovih in nenazadnje lepega druženja, ki ga kot takšnega ne pomnim že iz časov, ko smo se družili na naši gypsy bolder stenci v starem skladišču.
Vodja šole Tomo je ob pomoči Luka in Mitja tečajnike (Teja, Denis, Dejan, Maja, Galina in Žiga) odpeljal na pravo ledeniško potovanje čez ledeniške razpoke z začetkom po moreni in nadaljevanjem proti vrhu Hintere Swärze (2626m). Nekateri smo se prvič srečali s takšno višino in bili na vrhu ter ob sestopu nagrajeni z novo izkušnjo, motivacijo, z novimi cilji, z dejansko sliko, kje trenutno smo z iznajdljivostjo, kondicijo, močjo, voljo in nenazadnje trmo po premagovanju samega sebe.
Seveda smo opravili tudi manever reševanja iz ledeniške razpoke in skupno ugotovili, da je zaenkrat bolje, da se nam nič ne zgodi. Seveda pa bo potrebno vrvno tehniko z vajo in z novimi pristopi ter plezanjem izboljšati in zares usvojiti.
Vsega skupno smo v dveh dneh opravili pristope na tri  tritisočake (Similaun. Mutmalspitze, Hintere Schwärze). Nekateri zgolj na enega, najbolj zagnani (Matej Arl, Branko Antolovič, Gašper Kresnik in Leon Ramšak) pa kar na vse tri.
Lepo vreme in dobra družba, kjer se ponovno potrdi, da je ljubimcem gora vedno toplo.
petek, 29. junij 2018

20. LET PD GRMADA, Planinski piknik Grmadniki na kupu, ob 20. letnici društva.

Planinski piknik

GRMADNIKI NA KUPU

foto: Bojan Leskovšek
sobota, 2. junij 2018

POHOD PD ŽELEZNIČAR NA MRZLICO

Člani PD Grmada Celje, smo se na povabilu PD Železničar Celje, udeležili dne 26. maja 2018 pohoda na Mrzlico iz Hrastnika.

Iz Celja smo se zapeljali z vlakom do Hrastnika. Od železniške postaje so nas do izhodišča pohoda zapeljali z kombijem.

Preko Kala, smo se povzpeli na Mrzlico. Lepo so nas pogostili, prejeli smo tudi spominsko majico.

Vse pohvale organizatorjem pohoda.

Šest članov, našega društva se je odločilo, da nadaljujemo z hojo preko Šmohorja, Brnce, Levške brvi do železniške postaje Celje. Prehodili smo 34 km.

Bilo je prijetno druženje z člani PD Železničar Celje.

foto. Bojan, Anica L. in Pero R.


torek, 29. maj 2018

KLEK 1181 m / Gorski Kotar - Hrvaška /

KLEK 1181 m

Gorski Kotar - gora nad Ogulinom na Hrvaškem.

foto: Bojan Trkaj, Jože Ulaga in Senad Šljivar.
torek, 22. maj 2018

Dom na Osankarici - Bajgot - Črno jezero - Dom na Osankarici.

Pohod po OBRONKIH CELJA.

Foto. Bojan, Anica Leskovšek in Pero Ribarič.
nedelja, 6. maj 2018
VO

POHOD PO POTEH CELJSKIH GROFOV

Tradicionalni pohod PD Grmada Celje, ob prazniku mestne občine Celje.

Pohodniki smo se razdelili v več skupin. Vsaka izbere željeno varianto pohoda, ali jo celo malo podaljša.

foto. Bojan L. in naključne osebe.
sobota, 14. april 2018

BRLOŠKA PEČ

Z osebnimi avtomobili smo se zapeljali do Florjana / naselje v občini Šoštanj /.

Od tam nas je planinska pot vodila proti Brloški peči. 

foto: Pero Ribarič.
nedelja, 8. april 2018
Prikazano: 201 - 220 od 716 zapisov

Prijava za člane

Iskanje

Največ ogledov galerije