Prikazano: 101 - 120 od 712 zapisov
MO

Delovna akcija markacistov na poti na Moličko planino

Slike v galeriji
sobota, 25. september 2021
MO

Delovna akcija markacistov na Poti XIV. divizije

Naša ekipa je urejala poti, osvežila markacije in risala nove ter postavila smerne table.
sobota, 11. september 2021
AO

Tabor Mangart (4.9. - 5.9.2021)

Za vikend smo se odpravili na plezalni tabor na Mangartsko sedlo. Večina se nas je zbrala na Koči na Mangartu v petek zvečer. Po začetnih težavah s potrdili o testiranju, smo na koncu vsi spali na toplem v koči.

V soboto zjutraj smo se polni navdušenja podali v stene. Nekaj navez se je podalo v zahodno steno Mangarta, kjer so nam bile najbolj zanimive smeri Jazbec (V/III-IV, 260 m), Jugozahodni raz (IV/II-III, 400 m), WM 06 (7a, 400 m). Smer Jazbec je od sobote tudi delno opremljena s klini, ker res niso hoteli ven, eden je bil kriv tudi za poškodovan prst.
Dve navezi sta se odpravili čez mejo v sosednjo Italijo in splezali smer Direttissima v Visoki polici (IV+/IV, 250 m).
Po celodnevnem plezanju je zvečer sledilo druženje. Jager nas je za rojstni dan počastil z domačim narezkom in pivom.

V nedeljo nas je zjutraj zbudil veter, ampak ker se ne damo, smo dan polno izkoristili s plezanjem.
V Malih Špicah smeri Buli, TDF, Na zdravje, Gemini. Nekateri smo v nedeljo splezali Jugozahodni raz, drugi pa so se odpravili na Vršič.

Super tabor, poln smeha, lepih spominov, novih zgodbic. Spet smo bogatejši za eno lepo plezalno izkušnjo.
sreda, 8. september 2021

Krvavica

Fotografije pohoda
nedelja, 5. september 2021
AO

Tabor Val Porcellizzo - Pizzo Badile (18. - 22.8. 2021)

Na planirani tabor v Val Pocelizzo smo se v okrnjeni zasedbi odpravili Gašper Kresnik, Teja Dobrina in Maja Dobrotinšek.
Pozno zvečer smo prispeli v Val di Mello, kjer sta nas pričakala Tadej Kračun in Leon Ramšak, ki sta bila na plezalnem "road tripu" že dober teden.
V četrtek smo v Val di Mello splezali Il Lamonne e le sue Placche (6a+, 260m). Pristop je bil kratek, smer pa zanimiva - začetni raztežaj tehnično dokaj zahteven in na moč, zgoraj pa lepe platke.
Po splezani smeri je sledil premik vseh 5-ih članov z enim avtom v Švico, saj smo si zadali cilj Piz Badile (3308m).
Po zaslugi domačina alpinista smo prvotni dostop do koče Sasc fura hüte skrajšali za dobro uro in pol. Gospod nas je povabil na kason "perkeca" in nas zapeljal najvišje možno po stari gozdni poti ter nas nato spremljal še cca pol ure od koder smo nadaljevali sami po stari poti do koče.
V petek smo zgodaj zjutraj dostopili do grebena Piz Badile. Formirali smo 2 navezi : Teja-Maja in Gašper-Leon-Tadej.
Zaradi slabih razmer v izbrani smeri moške naveze smo na koncu vsi dosegli vrh po Nordkante (5a+, 700m). Spremljalo nas je lepo vreme, odlična, kompaktna skala, navrtani detajli in štanti. Po zaključenem izplezavanju po grebenu je sledil še sestop po normalki na italijansko stran na kočo Gianetti, kjer smo prespali.
Gašper in Tadej sta v soboto preplezala še kombinacijo dveh smeri Vernanccia 6a in Icaro Picaro 6a+/6b v Porcellizzo Vorbau, ostali trije pa smo se vrnili v dolino in poskrbeli za logistiko vozil.
V nedeljo smo se po jutranji kavici odpravili proti domu bogatejši za kakšno izkušnjo več in nekateri starejši za eno leto.
ponedeljek, 30. avgust 2021
VO

Triglav

Slike iz pohoda
petek, 13. avgust 2021
AO

Tabor Dolomiti (23.7. - 25.7.2021)

Vsakoletni tradicionalni tabor Dolomiti tudi tokrat uspešno zaključen. V treh dneh smo preplezali veliko smeri s še več dobre volje in smeha. Tečajniki smo ponovno pridobili ogromno novega znanja ter stkali še močnejša prijateljstva.

Tisti najbolj željni plezanja, ki so nam službene obveznosti dovoljevale prost dan, smo odrinili že v petek zjutraj in preplezali nekaj lepih krajših smeri v Kleiner in Grosser Falzaregoturm; ki so bile dobra ogrevalna popotnica za naslednji dan.

Preostala večina članov se nam je pridružila v petek proti večeru, tako da je bila sobota rezervirana za bolj resne smeri.

Del ekipe se je v soboto podal proti Tre Cime in preplezal zavidanja vredne smeri. Sicer jim je v tem delu malo ponagajalo vreme, vendar so vsi cilji bili uspešno doseženi. Večina se nas je podala v smeri v steni Lagazuoi, ki smo ga napadli iz dveh smeri. Plezanje smo tako vsi skupaj zaključili na koči Rifugio Lagazuoi. Nato je sledil sestop, ki je ponovno ponudil nekaj za vse okuse. Nekateri smo sestopili po zanimivih rovih speljanih v notranjosti gore; drugi željni razgledov pa so sestopili po klasični poti v dolino do avtomobilov. Temu je sledilo večerno druženje v kampu.

V nedeljo smo se vsi člani ekipe podali v Le 5 Torri in si izbrale krajše smeri pred povratkom proti domov. Tabor smo uspešno zaključili na poti proti domu v piceriji, kjer smo obujali vsa skupna doživetja preteklih treh dni.

Monja Marinc
nedelja, 25. julij 2021
MO

Delovna akcija markacistov na Velikem vrhu

Slike iz delovne akcije
sobota, 24. julij 2021
AO

1. ženski tabor AO Grmada

Tako, pa se je le zgodilo - 1. ženski tabor AO Grmada

Sedem Grmadnic si je za raziskovanje izbralo čudovito bovško pokrajino. Petkovo plezanje v plezališču Plajer nas je ogrelo za sobotno plezanje večraztežajnih smeri v Malih Špicah, kjer smo se ob vzhodu podale v smeri Na zdravje, TDF ter Buli+TDF. Plezanje v odlični skali so nadgradili prekrasni razgledi na Mangart in sosednje vršace ter pisano gorsko cvetje. Ker smo za regeneracijo dobro poskrbele s knajpanjem v Soči in domačimi palačinkami na 'plaži', smo se odločile, da tudi v nedeljo poiščemo kakšne uživaške skalne smeri. Po mirnem nedeljskem zajtrku in obveznem babjem čveku smo se podale v nižjeležečo južno skalo Srebrnjaka, imenovana Čelo, kjer smo si izbrale smeri Brioni in Fandango. Ob vstopu v smeri nas je spremljalo žgoče poletno sonce, a kaj, ko je vikend s samimi babami na kupu terjal svoj davek in nas je v zadnjih raztežajih pošteno namočil dež. Varno smo se spravile do vrha in se mirno odabzajlale v dolino. Z nasmeški na obrazu smo se v dežju vrnile k parkirišču, pospravile premočeno opremo in nepozaben vikend zaključile s piknikom ob Soči.

Med nami so se stkale močne vezi in ni dvoma, da tak tabor postane tradicionalen.
ponedeljek, 12. julij 2021

Matkov škaf

Namesto pohoda na Raduho
nedelja, 4. julij 2021
VO

Begunjščica

Slike iz pohoda
nedelja, 20. junij 2021
AO

Ledeniški tečaj Rifugio Torino

Vsako leto alpinistični odsek planinskega društvo Grmada Celje organizira ledeniški tečaj, kjer tečajniki pokažemo kaj smo se naučili skozi predavanja in praktični prikaz. Letos nas je tečajnikov veliko, zato je bil tečaj velik logistični zalogaj. Vseh članov je bilo kar 34; od alpinističnih inštruktorjev, alpinistov, starejših pripravnikov, mlajših pripravnikov do tečajnikov.

Za udeležbo smo morali vsi pokazati znanje o ledeniških navezah, zaustavitvi padca v ledeniško razpoko in reševanju iz le-te. Vse to smo večkrat tedensko vadili pod mostom v Tremerju, kjer smo bili deležni dosti začudenih pogledov mimoidočih. Ja, vsaka pot se začne s pripravam, ki so ključnega pomena za varno pot v gore. In tako se začne naša pot na ledenik.

V četrtek, 18.6.2021, zvečer se nas je večina odpravila s kombiji in avtomobili proti Italiji. Po dolgi vožnji se v petek zjutraj z gondolo vzpnemo še do koče Rifugio Torino. Luksuz vam povem. Težek nahrbtnik plus vsa oprema… dolgo bi hodili gor. Po zajtrku smo imeli hitri sestanek, kjer so nam vodje razložili kakšen je plan za ta dan. Formirale so se ledeniške naveze in že smo se odpravili pod vznožje Aiguilles Marbrées, kjer se začne praktični del. Pod budnim očesom inštruktorjev in alpinistov smo vadili manever zaustavitev padca v ledeniško razpoko, kjer kmalu ugotovim, da kopanje luknje za sidrišče zdaleč ni tako enostavno, kot je kazalo na vajah pod mostom. Vsak manever, ki ga delaš zahteva veliko mero pozornosti, saj tukaj ni prostora za napake. Malo te sprosti misel, ko imaš izdelan švicarski škripec: padlega zebe ti pa precej »švicaš«, ko ga vlečeš gor. ;)

Po končanem praktičnim delu smo se začeli spogledovat z bližnjim vrhom, ki pompozno stoji pred nami. Želja da ga osvojimo  je zelo velika, saj nas večina prvič vidi ta del Alp. Odločitev je padla – po obstoječih navezah (z alpinisti in starejšimi pripravniki) se iz različnih smeri povzpnemo na 3535 metrov visok Aiguilles Marbrées. Vzpon je bil prav zanimiv. Najprej po ledeniku, nato plezanje po naloženih skalah do vrha, sestop preko grebena do sidrišča za spust po vrvi, kjer smo se zopet spustili na ledenik. Po vzponu smo se vrnili na kočo, kjer smo povečerjali in splanirali  naslednji dan.

V soboto smo se po zajtrku začeli pripravljati za ture, ko nas doseže novica, da je eden od naših alpinistov, ki je že ponoči začel s turo, poškodovan. Takoj je stekla interna reševalna akcija – pomoč  pri sestopu – in plan se je v trenutku spremenil. Tako pač je. Poškodovanega so pospremili do bolnišnice v dolini, kjer je dobil nekaj šivov na nogi in ga odpeljali domov. Poleg nesreče je začelo nagajati še vreme, kar je večini podrlo plane, ki smo jih sproti prilagajali. Ampak to nas ni zaustavilo, da ne bi izkoristili preostanka dneva z vzponi na bližnje, manj izpostavljene, vrhove.

V nedeljo so bile vremenske razmere tako slabe, da nismo rabilo dolgo, preden smo se odpravili v dolino na kavico, nato pa proti domu. 
(Božo Klepej)
petek, 18. junij 2021
PD

Grmadniki na kupu

Slike iz planinskega srečanja
nedelja, 6. junij 2021
VO

Dobrča

Slike iz pohoda v galeriji
sobota, 15. maj 2021
AO

Tabor Vipava (30.4. - 2.5.2021)

Lepo vreme in vikend lahko pomeni samo nekaj. PLEZANJE!

V petek, ter soboto, se nas je nekaj najbolj zagretih odpravilo proti Vipavi. Petkov dan je bil bolj sproščajoč za druženje ob pivo in ogledu vinskih kleti. V soboto pa smo se resno podali pod stene.
Po hitri določitvi, kdo bo s kom v navezi smo se podali v steno. Večina si je za prvi cilj izbrala smer Steber, kot drugo pa smer Veseli Matiček. Ostali so pa preverili še Sex na exs, Tu in tam, Ciklamen, Skriti raz in Raz Stebra. Čez celi dan nas je spremljalo sonce in žeja. Nekateri so dopoldanske ure izkoristili tudi za "frikanje", ter ferato, ki jo lahko po novem imenujemo Pinčeva ferata "umetnika".
V pozno popoldanskih oz. večernih urah pa smo se podružili na odlični večerji pri Gašperju in Teji, ki sta nas postregla z odličnimi testeninami in ostalimi dobrotami. Seveda tudi žejni nismo ostali pa tudi smeha ni zmanjkalo čez celi dan. Najbrž smo se vsi spraševali, če nas trebušne bolijo od plezanja ali smeha. Kdor se ni navil v skali, pa se je v poznih urah še na omarah kuhinje :p

V nedeljo pa smo si privoščili daljši spanec, saj nam je zagodlo vreme in so nam vse aktivnosti žal odpadle, vseeno smo vsak po svoje našli rešitev kako preživeti preostanek dneva..

Skratka, vikend odličnega druženja. In še na več takšnih vikendov!
ponedeljek, 10. maj 2021

Paški kozjak

Slike iz pohoda v galeriji
nedelja, 9. maj 2021
PD

Pohod po poteh celjskih grofov

Slike iz pohoda Po poteh celjskih grofov
sobota, 17. april 2021
PK

Delovna akcija na Pečovniški koči

Naša ekipa je urejala okolico, poskrbela za drva in začela sanacijo dovozne poti mimo kozolca.
sobota, 27. marec 2021

Ramšakov vrh

Slike iz pohoda PO OBRONKIH CELJA
nedelja, 7. marec 2021
AO

Bivakiranje 2021

Po kavici in zajtrku v Mozirju smo se odpeljali na izhodišče našega vikend druženja v bivakih na Korošici.
Po dobrih 3 urah smo dosegli naš cilj. Ob kavi in malici je padel plan da skočimo še na Lučkega Dedca po Grapi dolgočasja. Ime pove vse :D
Nič pretresljivega, a vseeno dobra izkušnja za vse tečajnike.

Ob vrnitvi na bivšo kočo, okoli pol tretje pa smo začeli kopati naše bivake. Kar 6 jih je bilo. Za 2, 4, tudi do 5 oseb... Različne predstave in tudi vsak svoja arhitektura. 
Nekje okoli 19. ure nam je le uspelo skopati zatočišča, si pripraviti ležišča in se po toplih večerjah ter hladnem pivu odpraviti spat :D

Noč je bila jasna, vendar hladna. Zunaj je bilo okoli -14 °C, v bivakih pa okoli 2 °C. 
Spanje po obrokih. Eni so hitro zaspali, eni sploh ne. Občutki prav zabavni.
Okoli 7. ure zjutraj smo začeli počasi kapljati iz lukenj in se zbirati na sončnem vzhodu, kjer nas je sonce počasi odtajalo :)
Kot se zjutraj spodobi sta sledila zajtrk in kava. Nekateri so napadli še Ojstrico, nato smo se v različnih formacijah počasi vračali v dolino in proti domu.

Zanimiva izkušnja in veliko novega znanja. 

Hvala Jagru za odlično organizacijo in vodenje!
sobota, 6. marec 2021
Prikazano: 101 - 120 od 712 zapisov

Prijava za člane

Iskanje

Največ ogledov galerije