Prikazano: 281 - 300 od 676 zapisov
VO

KRN 2244 m

sobota, 18. julij 2015

BRANA ( 2253 m )

nedelja, 5. julij 2015

Park Lilija

Planinci pri svojih pohodih v naravo in v gorski svet le-to spoznavamo ter si prizadevamo, da naravi s svojo prisotnostjo ne bi škodovali. Želimo si celo, da bi to neokrnjeno bogastvo uživali tudi naši potomci. Naj našim naslednikom, kot nam, pri sprehodih po njej, narava nudi obilo užitkov, naj se nadihajo svežega zraka, naj najdejo svoj notranji mir, ki ga v tem stresnem vsakdanu kar precej pogrešamo.

 Zato smo tudi pri našem Planinskem društvu Grmada ustanovili odsek za varovanje gorske narave. Na naših planinskih izletih spoznavamo rastline, kamnine, raziščemo tudi zgodovino obiskanih krajev, spoznavamo krajevne klimatske razmere, vedno več je v naravi tudi tujerodnih invazivnih rastlin, tudi vpliv človeka na naravo je vse večji (kolesarji na planinskih poteh, odvržene smeti, nabiranje rastlin, motenje živali v njihovih naravnih okoljih, erozija na poteh...)

 Da bi člani odseka VGN pokazali svoj skrben odnos do narave, se v svojem okolju trudimo, da imamo urejeno okolico svoje planinske koče. Zasajenega imamo nekaj planinskega rastlinja, pa tudi nekaj zelišč nam uspeva. S selektivnim in poznim košenjem (šele po cvetenju rastlin) smo dosegli, da pri nas ponovno rasteta in cvetita brstična in turška lilija.

Najvažnejše pri vsem tem pa je, da se člani odseka pri tem družimo in krepimo prijateljske vezi. Zadovoljni pa potem lažje premagujemo izzive, ki pač pridejo.

 Pa še nekaj slik rož iz okolice naše koče, ki so nas razveselile v začetku junija, ko smo imeli srečanje za naše člane - Grmadniki na kupu.

torek, 23. junij 2015
VO

JEREBICA 2126 m

sobota, 20. junij 2015

POHOD GRMADNIC NA STRELOVEC 1763 m

sobota, 13. junij 2015
AO

Ledeniški tečaj 2015

Minuli vikend smo uspešno izvedli naš letošnji ledeniški tečaj. Tečaj je potekal v skupini Riesenferner v Visokih Turah, Sud Tirol, Italija. Najprej smo spotoma malo poplezali na prelazu Plockenpass, v Karnijskih Alpah, ter se nato preko idilične avstrijske gorske pokrajine pripeljali čez mejo v Italijo, v pokrajino Sud Tirol.

Iz izhodišča Rein de Taufers smo se povzpeli v našo "bazo" Kasseler hutte (Rifugio Roma), na višini 2274m. Na območju ledenikov pod Hochgallom smo smo izvedli ledeniški tečaj. Opravili pa smo tudi vzpon na goro Schneebiger Noch (Monte Nevoso) 3358m, po njenem sz grebenu in sestopili po sev. flanki. Za tri naše mladce je bil to pri vzpon nad 3000 m.

Naš "lokalni vodič" Matej in načelnik Brane pa sta se povzpela še na vrh Magerstein 3273 m. Imeli smo lepo vreme, a snežne razmere so bile zaradi visokih temperatur "premehke". 

Na tečaju nas je bilo osem udeležencev. Vsi smo se po končanih aktivnostih, rahlo utrujeni, a  zadovoljni srečno vrnili domov. 
sreda, 10. junij 2015
VO
VO
AO

Plezalne počitnice na Kalymnosu

Od 21-29.4.2015 smo se Mateja, Jasna, Špela (PK Rifnik-Šentjur), Nena (AO Matica Celje) in Tea mudile na plezalnih počitnicah na Kalymnosu. Tja smo najprej z avtom potovale do Milana, nato z letalom do otoka Kosa in trajektom do glavnega mesta in pristanišča Kalymnosa-Pothio. Nastanile smo se v vasici Massouri, kjer je vzdušje predvsem grško sproščeno, turisti pa predvsem plezalci vseh mogočih jezikovnih skupin. Kalymnos je grški otok v Egejskem morju, ki je nekoč slovel predvsem po pridelavi spužev, dandanes pa je zanimiv predvsem kot plezalna destinacija. Otok je hribovit z zanimivimi apnenčastimi plezalnimi stenami. Plezanje je mogoče v okoli 60 sektorjih, ki so ob obali, v jamah in dr. Plezarija je lepa, saj skala »drži«, prisotne so šalce in zanimiva, saj so prisotni kapniki, previsi, plate, zajede… Smeri so težavnostne stopnje od 4a do 8b, najdejo pa se tudi nekaj malega večraztežajnih smeri, med drugim tudi na sosednjem otoku Telendosu. Le-ta je bil nekdaj del otoka Kalymnosa, ki pa se je od njega ločil po potresu v preteklosti. Sedaj vsakodnevno večkrat tja pelje hitra ladjica. Prav tako je tam opremljenih nekaj zanimivih sektorjev, ki so prav tako v jamah ali pa tik ob obali. Po otoku smo se vozile s skuterji, ki jih lahko najameš za primerno ceno in se tako vsakodnevno selile v različne sektorje. Ker je zanimivih sektorjev veliko, smo v istem dnevu obiskale dva sektorja, saj so razdalje majhne. Otok je namreč po dolžini dolg 21 km, po širini pa 13 km. Ceste so večinoma urejene, ovire so predvsem padajoče kamenje in pa koze ter ovce. Prometa je zelo malo, predvsem plezalci na skuterjih. Izdan je super plezalni vodniček, kjer imaš opise vseh sektorjev, med drugim tudi »lepoto« določenih smeri, ki so označene s sončki in poezijo, pa tudi kdaj v določene sektorje posije sonček.  Večinoma pa smo se strinjale, da so v primerjavi z našimi ocenami smeri tam za kakšno oceno precenjene. V tem letnem času so sicer temperaturne razlike med dnevom in nočjo kar velike, od tega, da smo bile v puhovkah do tega, da si lahko bil v kopalkah. Predvsem pa nas je kdaj tudi močno napihalo. Skratka, petperesna deteljica se je imela skrajno plezalno in družabno super fajn in s sklepom, da se na otok prav gotovo še splača vračat, kar počne tudi naša Puss…-Špelca.

Jasna 


sreda, 6. maj 2015
AO

Prvomajska PAKLENICA

Tako kot vsako leto, smo se tudi letos, pred prvomajskimi prazniki, odpravili na jug v Paklenico. Vreme nam tokrat ni bilo najbolj naklonjeno, a smo vseeno preplezali številne smeri...

petek, 1. maj 2015
AO

Spomladanski tabor na PRIMORSKEM

Od petka, 10.4. do nedelje, 12.4. smo izvedli spomladanski tabor na primorskem. Plezali smo v Ospu, Črnem Kalu, Vipavi in Sistiani (ITA). Več pa v slikah:

sreda, 15. april 2015
PD

Gaja

Najmlajša Grmadnica je upihnila prvo mini svečko.
Barbari in Robiju želimo veliko cartanja, mali Gaji pa da jo starša ne bi preveč jezila:-))
nedelja, 12. april 2015
VO

14.POHOD PO POTEH CELJSKIH GROFOV

sobota, 11. april 2015
VO

IVANJŠČICA 1060 m

nedelja, 5. april 2015
AO

Delovna akcija AO na koči

Tokrat smo prebili led pri obnovi škarpe in sicer smo za začetek spravili kamenje iz spodnje ceste do koče. Kadar se pa najdeta skupaj Tomo in Šinko pa po navadi pade še kakšno drevo, seveda tokrat ni bilo nič drugače.
sobota, 4. april 2015

PODVELANŠKI VRH 692 m

nedelja, 29. marec 2015
VO

Fotografije z izleta na JAVORNIKE

sobota, 21. marec 2015

PEČOVNIŠKA KOČA NA GRMADI 620 M.

petek, 13. marec 2015
AO

Ledni ROAD TRIP

V soboto, 7.3.2015 smo se zgodaj zjutraj odpravili proti Avstriji plezat slapove. Načrt za v soboto je bil zapeljati se mimo Lienza skozi Felbertauerntunnel na salzburško stran, kjer smo imeli informacije, da so slapovi še dobro narejeni. Načrt za nedeljo ni bil fiksen, namen je bil pa Heiligenblut. Ob prihodu iz tunela nas je pričakala prava zima in kar veliko novega snega. Ker sta pred nami dva zgazila pot do slapov Nordportalfalle smo najprej šli za njima do levega slapa. Kljub gazi se je mestoma vdiralo do riti. PeRo odloči, da bova prvo plezala levega,  zato lahko Gašper zgazi še naprej do desnega. Po preplezanih slapovih gremo nazaj do tunela splezat še Odalmfalle na drugi strani. Načrt hitro pade v vodo, ker še nobeden ni zgazil poti do njih, nam pa se tudi ni dalo. Ob vračanju proti Lienzu si ogledamo še slapove na južni strani tunela, ki so se nam zjutraj zdeli še narejeni vendar se izkaže, da že preveč teče pod in po njih. Vmes odpade tudi Heiligenblut; »trojk pa že ne bomo plezali«. Zato zavijemo proti Italiji in si od daleč ogledamo še dva slapa, ki izgledata narejena. V tretjem poizkusu najdemo v Sillianu prenočišče in se zvečer ob debati zmenimo, da gremo zjutraj prvo splezat Sunntaplotz, ki je tik ob cesti, potem pa pogledat v Pragsertal, kjer sva plezala z Jagrom na začetku sezone. Ko preplezamo slap, pridejo pod njega štirje italijani in pravijo, da sta malo naprej ob cesti tudi narejena dva. Pa gremo pogledat. Tista dva opazimo, vendar našo pozornost pritegne povezana sveča, ki pada čez jamo v Hohlensteintalu, v kateri so težke M smeri. Ko pridemo do nje, manjšina odloči, da je preveč tvegano in se vrnemo do avta. Ker nisem najbolj navdušen, da se peljemo nazaj do Pragsertala, se odločimo peljat proti domu in pogledat če so narejeni slapovi ob cesti v Val d’Ansiei ali Sappadi. Prvi niso narejeni, v Sappadi pa še avto dobro ne ustavim, ko je PeRo že zunaj; »to gremo!« Dileme ni, sledi še zanimiv dostop po napeti jeklenici čez reko in kar hitro splezamo oba. Ko končamo gremo pogledat še slap Carpe diem v Val Visdende. Narejen je, ampak je ura že 18h, zato ga pustimo za naslednjič. Zvečer, nekaj čez 22h pridemo po narejenih skoraj 900 km nazaj v Celje in v Bazi naredimo analizo. Road trip je uspel, imeli smo se fajn, splezali smo 5 slapov in si jih nagledali še za nekaj naslednjih sezon...

Matej Arl 

torek, 10. marec 2015
Prikazano: 281 - 300 od 676 zapisov

Prijava za člane

Iskanje

Največ ogledov galerije