sobota, 24. junij 2006

Planinska oblačila

Minili so časi babičinih volnenih nogavic (no ja, ne vedno in povsod), pumparic iz navadnega blaga, bombažnih majic in flanelastih srajc. Za dež smo ovesili nase plastik-fantastik anorake, zaradi katerih smo bili znotraj bolj mokri od potu, kot zaradi dežja od zunaj. Saj ne, da imam kaj proti babičini veščini pletenja, samo planinske zahteve so dandanašnji drugačne. Takšna oblačila srečate samo pri trdokorni "stari gardi", ki se ji sodobnost ne dogaja.
Omenil sem že, da vsaka športna dejavnost zahteva specifično opremo. Potreba po kvaliteti raste z intenzivnostjo ukvarjanja in finančnimi možnostmi. Vsekakor je neumno varčevati pri lastnem udobju in lastni varnosti. Z malce spretnosti se da za manj denarja dobiti več.

Sodobni čas je prinesel sodobne materiale, ki morajo imeti sledeče lastnosti:

* Hitro sušenje na vetru
* Odvajanje in prevajanje znoja na zunanjo površino oblačil, kjer na zraku hitro izhlapi
* Dihanje in prevodnost
* Neprepustnost za zunanjo vlago, a prepustnost za zrak (različne membrane)
* Majhna teža
* Občutek suhosti in tolpote

Zahtevane lastnosti lahko zagotovijo samo sodobni sintetični materiali, ki temeljijo na posebnem tkanju poliamidnih in drugih umetnih vlaken. Tovrstna "plastična" tkanina pridobi svoje lastnosti vsled zahtevnih tehnoloških postopkov, katere proizvjalaci skrivajo kot kača noge. Te materiale srečamo pod različnimi komercialnimi nazivi in imajo ustrezne garancije kakovosti. Kvalitetni končni proizvajalci, ki kaj dajo na svoje (drago) ime, za svoje (drage) izdelke ponujajo garancijo. Ta je lahko 1, 2, 3 ali več let.

Čemu bi planinci morali imeti takšna (draga) oblačila? Obstajata dobra osnovna razloga:

* Udobje
* Varovanje zdravja

Zategadelj mnogi planinci športno perilo nosimo tudi v vsakdanjem življenju. Udobno je in posredno nam varuje zdravje. Vsi ste gotovo že kdaj izkusili počutje trenutkov v preznojeni bombažni majici na prepihu. Ni kaj zabavno, kali? Takisto ni zdravo...

Seveda morate vedeti, da z nakupom nove, novcate in sijajoče opreme za ohoho cekin še niste planinec. To postanete zgolj z dejanjem v duši. Nikakor drugače. Zategadelj pomnite, planinec se postane z dejanji, aktivnostmi, etičnostjo in bontonom, nikakor ne z udeležbo na modni pisti.
Bojan Ekselenski

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja